Klannere

Klannere (dermestes haemorrhoidalis) er en bille, som efterhånden er blevet meget almindelig i Danmark. Dette er især tilfældet i de større byer og i mindre grad i mindre byer såvel som i landlige områder. Den voksne bille er i denne forbindelse omkring 1 centimeter lang samtidig med, at den har et bådformet udseende. Farven på klannere er sortbrun bortset fra undersiden, hvor en række små hår giver billen et gyldent skær.

Klannere formerer sig ved at udklække små larver. Disse larver er mørkebrune med en lys underside. Derudover er larverne tydeligt leddelte samtidig med, at de har lange og brune børster, som stritter fra alle dres led.

Levemåde

Klannere er en bille, som lægger æg i forskellige døde dyr præcis ligesom spytflyer. Dog er klannelarver i modsætning til fluelarver også i stand til at udnytte de tørre dele af ådslerne såsom hud, brusk og tørre kødrester. Derudover kan klannelarverne også leve på tørfisk, tørkost til hunde og katte såvel som madrester, der ikke er blevet ryddet væk.

Hvis omstændighederne er særligt gunstigt – fx med en temperatur på omkring 20 grader – så vil larverne bruge omkring en måned til at udvikle sig. Hvis vejret er koldere, og føden er mere knap, så kan denne udvikling tage op til adskillige måneder.

Når larverne er fuldvoksne, så vil de typisk forlade det sted, hvor de har ligget og spist og vokset sig større og i stedet for opsøge et beskyttet sted, hvor de kan forpuppe sig i ro og fred. I lejligheder vil de ofte søge ned under gulvbrædderne, hvilket kan resultere i ganske store problemer. Finder larverne i denne forbindelse ikke et naturligt hulrum til forpupningen, så er de i stand til at gnave sig ned i fx træværk eller papemballage.

Når billerne er voksne, så kan klannere leve i mange måneder. Klannere er særdeles aktive og har en tendens til at slentre og flyve vidt omkring, hvilket betyder, at de kan findes meget langt fra det sted, hvor de forpuppede sig.

Oprindelse

Klannere i et hjem kan blandt andet stamme fra duereder på et loft eller for eksempel  en død fugl i en aftrækskanal. Derudover kan døde rotter og mus under dine gulvbrædder også være et godt sted, hvor larverne kan sidde og vokse. Derudover kan klannerlarver også udvikle sig i poser med tørfoder til katte og hunde.

Skade

Klannerbiller skader sjældent i en almindelig husholdning, så længe at du husker at opbevare kødvarer godt og sikkert i køleskabet eller i din fryser. Dog kan klannere være et ganske alvorligt problem på lagre med ugarvede huder, tørret fisk, foder med kødbenmel og lignende.

Kontakt SOS Skadedyrssikring

brancheforening