Fakta om lopper

Lopper er små, sortbrune insekter, som kan blive op til 3 mm lange. De har ikke vinger men kan hoppe både højt og langt. Katteloppen er den mest almindelige loppeart i Danmark, og trods navnet angriber den både hunde og katte samt mennesker med bid. Dog er det kun dyreblod, som gør lopperne i stand til at formere sig. Fuglelopper er en plage, som opstår, når fuglene forlader deres reder i løbet af sommeren. Her søger fuglelopperne efter nye værter, gerne mennesker, og på den måde kan man få dem bragt med ind i huset.

Man opdager typisk ikke med det samme, at man er blevet bidt, da loppens spyt indeholder et middel, så kløe og irritation først opstår et stykke tid efter biddet. Selve bidmærkerne ser ud som små, rødlige knopper og sidder ofte på fødder og underben hos mennesker. Hos hunde ses biddene typisk på hals, ører, nederste del af ryggen, bugen og ved haleroden.

Fakta om lopper
Lopper formerer sig hastigt og i stort omfang. En voksen loppehun kan lægge 2000 æg i sin levetid, som forvandles til larver, der forpupper sig og vokser sig færdige i pupperne.

De udvoksede lopper kan overleve længe inden i pupperne, også selvom omgivelserne står tomme i en periode. Når der så kommer dyr eller mennesker igen, angriber de straks, når de mærker ændringer i bevægelse og temperatur.

Hvilke skader udretter lopper?

Lopper har været kendt som skadedyr gennem årtusinder. I middelalderen var lopperne med til at udbrede pest fra rotter til mennesker. I nutiden kan loppebid kan forårsage allergi og infektioner hos såvel mennesker som dyr.

For dyrenes vedkommende kan pelsen tage langvarig skade af kradsen og kløen, ligesom lopper kan overføre smitte med blandt andet bændelorm – både til dyr og mennesker. Derfor er det vigtigt at handle, hvis man opdager lopper på sit kæledyr eller andre steder i sit hjem.

Hvordan opdager jeg lopperne?

I langt de fleste tilfælde opdager du ikke lopperne, før de har bidt dig eller dit kæledyr, og der opstår kløe og irritation. På mennesker ses loppebiddene hurtigt som små, rødlige knopper, mens det hos dyr er sværere at få øje på dem pga. pelsen. Derfor vil det typisk være voldsom, pludselig kradsen og kløen hos din kat eller hund, som afslører, at der er lopper på færde.

Brug en tættekam til at børste pelsen på dit dyr og tjek kammen for levende lopper og deres afføring. Det kan godt være, at du ikke finder nogle af disse tegn, men det er ikke ensbetydende med nul lopper.

Det foretrukne levested for lopper er tæpper, møbler og sprækker i gulvet. En måde at opdage dem på er ved at iføre sig et par hvide strømper og gå hen over gulvet eller gulvtæppet. Bevægelsen og varmen fra din krop vil tiltrække eventuelle lopper, som nu nemt kan spottes på de hvide strømper.

Hvad gør jeg, hvis jeg har lopper?

Hvis der er kæledyr i hjemmet, skal disse naturligvis behandles med et eller flere af de loppemidler, som findes på markedet. Tag en snak med dyrlægen om, hvad der er den bedste løsning for netop dit kæledyr.

Langt de fleste af lopperne har ikke deres levested på dyr og mennesker, men i omgivelserne. Derfor er det en krævende affære at få bugt med bestanden, hvis den først har gjort sit indtog. Da lopper som sagt gemmer sig selv og deres æg i gulvtæpper, tekstiler og møbler, skal der grundig støvsugning, vask og rengøring til for at komme af med dem. Det er ikke overstået på én gang men skal gentages løbende, så man er sikker på, at alle lopper og æg er udryddet.

Den mest effektive måde at komme af med lopper i hjemmet på er ved kemisk bekæmpelse i form af sprøjtning. Det anbefales at krydsbehandle med forskellige stoffer. En professionel skadedyrsbekæmper kan udføre sprøjtning mod lopper, som ikke er farlig for mennesker og kæledyr.

Læs om SOS Skadedyrssikrings loppebekæmpelse her >