Brumbasse – SOS Skadedyr har fredet humlebien

En humlebi, også kaldet brumbasse, er et insekt som de fleste danskere synes er nuttet og kært. Dog kan de være generende og man vil gerne  slippe af med dem.
For år tilbage fredede vi i SOS bierne, men humlebien overså vi, da vi ikke havde så mange bekæmpelser.  

Det råder vi bod på nu og freder Humlebien, da den er kommet på listen over truede dyrearter. 
Humlebien er desværre endda i samme kategori som næsehornet. 

Vi kan se i vores opgavekalender, at det kun drejer sig om 4-5 uger i maj juni vi mennesker kan være generet af humlebierne.

Så lev med dem. De gør ingen væsentlig skade på bygninger og holder man børnene væk fra deres bo, er der ingen fare.

Spar de 1000 kr. det koster at få en skadedyrsbekæmper ud og afskærm i stedet det lille område område omkring boet de få uger det står på.

 

Brumbassers levevis

Humlebien/brumbassen kan findes over det meste af verden. Dette er også tilfældet i Danmark, hvor vi har omkring 15 forskellige slags brumbasser i den danske natur og i vores byområder.

En brumbasse vil i denne sammenhæng leve i et 1-årigt samfund, hvor alle brumbasserne dør i løbet af vinteren (på nær dronningen). Dog kan man i mere tropiske områder af verden finde brumbassebestande, som er i stand til at overleve fra år til år.

I Danmark videreføres brumbassearterne ved, at dronningen ligger i dvale vinteren over. Når det tidlige forår er på vej, vil dronningen vågne af sin dvale og begynde at lede efter et nyt sted, hvor hun kan grundlægge sit brumbassesamfund. Når dronningen føler, at hun har fundet et godt sted, vil hun gå i gang med at bygge en rede.

Æggene, som dronningen har båret i sig over vinteren, vil blive lagt i en lille krukke, som hun har bygget til formålet. Her vil æggene udvikles til larver, som dronningen fodrer med blomsterstøv og nektar.

Efter nogen tid vil små arbejderbrumbasser blive udklækket i en lind strøm, og brumbassesamfundet vil blive opbygget på ny. Disse nye brumbasser overtager de praktiske opgaver, så deres dronning kan få tid til at koncentrere sig om æglægningen. Alle disse arbejderbier vil dø i løbet af sensommeren og vil kun efterlade nogle få dronninger, som så skal videføre slægten det kommende år.

Skader

En brumbasse er et insekt, som ikke forårsager væsentlige skader på mennesker eller vores hjem og ejendele. Dog kan man opleve, at brumbassen stikker, hvis den føler sige generet, og stikket kan i visse tilfælde være smertefuldt. En velkendt folkemyte er i denne sammenhæng, at en brumbasse bider og ikke stikker, hvilket dog er en misforståelse.

Bekæmpelse af humlebier

Hvis humlebierne ikke generer dig, er det vigtigt, at de ikke bekæmpes unødigt. Brumbasserne har i denne sammenhæng en vigtig økologisk funktion, hvor de blandt andet hjælper til med at bestøve frugttræer.

Lær mere om humlebien

I videon nedenfor fortæller Naturvejleder Thorke Østergaard om humlebiens liv og adfærd.  

Om SOS Skadedyrssikring

Du kan læse mere om Team SOS!

Få et tilbud på skadedyrsbekæmpelse

Har du brug for et tilbud på skadedyrsbekæmpelse så ring til os for et uforpligtende tilbud på 26 22 79 42.

Vi står klar med råd omkring skadedyrsbekæmpelse alle ugens dage.

RING: 26 22 79 42
Svarer også aften og weekend
Autoriseret bekæmpelse

SOS Skadedyrssikring
Engsvinget 17
3200 Helsinge
CVR nr. 40013520
Ring 26 22 79 42
sos@sos-skadedyrssikring.dk

SOS Skadedyrssikring er medlem af brancheforeningen

SOS Skadedyrssikring er nr. 1 på Trustpilot i kategorien skadedyr

Mød os her nederst på siden

Betalingsbetingelser

SOS Skadedyr modtager MobilePay og Dankort

MobilePay nr. 990207. Husk at skrive din adresse i tekstfeltet.

Privat kunder kun mod kontant, MobilePay og Dankort. Hvis ikke andet er aftalt, pålægges der kr. 100,- i faktureringsgebyr ved fakturaer, der sendes på mail.

Ønskes anden form for indbetaling end vores indbetalingskort, faktureres kr. 100,- i administrationsgebyr.

Ved forgæves udkald faktureres kunden.

Ved aflysning senere end 24 timer faktureres fra kr. 1.000,-