Gedehams

En gedehams er det, som vi i Danmark normalt kalder en hveps. Dog er en gedehams en mere korrekt betegnelse, i og med at ordet ”hveps” også benyttes til en lang række andre insektarter såsom snyltehvepse, træhvepse og gravehvepse.

I Danmark har vi syv forskellige slags gedehamse. Alle disse arter ligner hinanden ganske meget og vil være lette at kende ved hjælp af deres flotte og karakteristiske sort-gule striber. En gedehams bliver typisk op til 2,5 centimeter lang. Dog vil nogle af de mindre arter kun blive op til omkring 12-14 millimeter.

Gedehamsesamfundet er i denne sammenhæng bygget op omkring dronningen. Derudover vil der også være hanner samt arbejdere, som alle bor i et fælles bo. Arbejderne er hunner, som ikke kan formere sig på grund af uudviklede kønsorganer. Hos dronningen såvel som hos arbejderne vil enden af kroppen slutte af med en brod med en giftkirtel, som gedehamsene bruger til selvforsvar.

Samfund og bolig
Gedehamsesamfund overlever i Danmark kun i ét år og vil gå til grunde hvert efterår. Således vil der fra år til år kun være nogle få befrugtede dronninger fra hvert bo, som vil klare sig igennem vinteren. Det efterfølgende forår må dronningerne så starte på en frisk med at genopbygge gedehamsesamfundet såvel som boet.

Boet vil i denne sammenhæng typisk være kugleformet. Materialet vil være papiragtigt, som gedehamsene utroligt nok selv fremstiller ved hjælp af afraspede træfibre, der er sammentygget med spyt.

Skade
Gedehams kan især være en gene i bager- og frugtforretning sidst på sommeren. Derudover kan de også ødelægge brød såvel som frugt ved at gnave i det. Derudover kan en gedehams forvolde skade ved at fange honningbier og ved at udplyndre svage bistader.

Endelig er gedehams selvfølgelig også et problem i forbindelse med stik. Gedehamsens gift er beslægtet med slangegift og kan være ganske smertefuldt, selvom at det sjældent vil være farligt. Dog kan et stik af en gedehams også indebære en risiko, hvis man er allergisk overfor et af stofferne i giften.

Bekæmpelse af gedehams
brancheforeningen-skadedyrHvis man ønsker at gøre noget ved gedehamse, så skal man først og fremmest tænker over, hvornår det skal gøres. Så frem at du har problemer med gedehamse over sensommeren, så er det bedste tit bare at lade dem være, da bestanden alligevel vil dø i løbet af efteråret.

Så frem at problemerne opstår om foråret eller om sommeren, så kan det være mere relevant at gøre noget ved gedehamsene. Dette sker typisk ved hjælp af et insektspray, som er beregnet til bekæmpelsen af flyvende insekter.

Om SOS Skadedyr

Du kan læse mere om Team SOS!

Læs mere

Kontakt os i dag

10 + 4 =

RING: 31 17 87 92
Svarer også aften og weekend
Autoriseret bekæmpelse

SOS Skadedyr Aps
Jægervangen 40
2820 Gentofte

sos@sos-skadedyr.dk

SOS Skadedyr er medlem af brancheforeningen
miljøstyrelsen
da_dk_220_3

Sos Skadedyr er nr. 2 på Trustpilot

Trustpilot

Anmeldelser

Vi modtager MobilePay

Dankort

Privat kunder kun mod kontant, MP og DK.
Hvis ikke andet er aftalt, pålægges der 100,- i faktureringsgebyr ved fakturaer, der sendes på mail.